Saturday, June 15, 2013

Obisk nemškega parlamenta

Poleg Brandenburških vrat se nahaja še ena zelo zanimiva stavba - "Reichstaggebäude" oz. stavba nemškega parlamenta.



Stavba je bila zgrajena konec 19. stoletja in se je uporabljala vse do požara leta 1933. Nemški parlament se je takrat preselil v Bonn. Med drugo svetovno vojno, je bila to najbolj zastražena stavba v Berlinu, saj so jo nacisti uporabljali za vojne namene. Stavbo so začeli v celoti prenavljati šele leta 1990 - po koncu hladne vojne in po padcu Berlinskega zidu.

Stavba je zelo varovana. Vsak, ki si želi ogledati to stavbo, se mora najprej naročiti prek interneta in si rezervirati termin. Ko sva dobila termin, sva se odpravila na ogled. Vhod v stavbo krasi napis "Dem deutschen Volke" ("Nemškemu narodu").



Pred vhodom je tudi poseben spomenik namenjen žrtvam v vojni.


Preden sva lahko vstopila v stavbo sva morala mimo varnostnikov, kar je izgledalo kot na letališču, ko se gre skozi check in. Ko se je nabralo dovolj ljudi, so nas pospremili do parlamenta. Na vhodu v stavbo, smo morali počakati v posebnem steklenem prostoru, da so predhodni obiskovalci zapustili stavbo. Nato nas je uslužbenka pospremila v dvigalo in odpeljali smo se na razgledno točko - na vrh parlamenta. Pogled iz terase na mesto je prečudovit. 



Iz terase se vidi tudi napis "Der Bevölkerung" ("Prebivalstvu"), ki se nahaja v atriju.


Najlepši del stavbe pa je njena steklena kupola.






Naslednji vikend pa si greva ogledat ostanke berlinskega zidu.

Lep pozdrav iz Berlina,

Jerneja & Boris

No comments:

Post a Comment