Thursday, June 13, 2013

Vrata v svet in iz njega

Must see atrakcija v Berlinu je zagotovo tudi Pariser Platz in njegova okolica.



Tukaj se nahajajo slavna Brandenburška vrata ("Brandenburger Tor"), ki so včasih služila kot mestna vrata, danes pa so ena izmed najbolj znanih nemških znamenitosti. Vrata so predstavljala vstop na avenijo, ki so jo obdajale lipe ("Unter den Linden"), vodila pa so do pruske palače. Zgraditi jih je dal pruski kralj konec 18. stoletja kot znak miru. Med drugo svetovno vojno so bila močno poškodovana. V celoti so bila prenovljena šele pred 11 leti. V svoji zgodovini so bila Brandenburška vrata pogosto priča zgodovinskim dogodkom, danes pa predstavljajo na eni strani burno zgodovino med Nemčijo in Evropo, na drugi strani pa združitev Nemčije in simbol miru. Pred Brandenburškimi vrati je namreč tekel tudi Berlinski zid in jih tako ločeval od Vzhodnega bloka.



Pariški trg ("Pariser Platz") se nahaja takoj za Brandenburškimi vrati in zaključuje ulico Unter den Linden, ki je trenutno v prenovi. Na drugi strani Brandenburških vrat pa se začne park Tiergarten.


Pogled na Unter den Linden s Pariškega trga.





V bližini Brandenburških vrat se nahaja tudi spomenik umorjenim Židom v 2. svetovni vojni, ki je dokaj nenavadne oblike.




Malo naprej, na drugi strani Brandenburških vrat, pa se nahaja vojni spomenik, namenjen Sovjetskim žrtvam zračnih sil, ki so padle v bitki za Berlin v aprilu in maju leta 1945.




Danes sva si hotela ogledati še nemški parlament, vendar nisva rezervirala termina. Tako, da o tem naslednjič.

Lep pozdrav iz Berlina,

Jerneja & Boris

No comments:

Post a Comment