Wednesday, May 1, 2013

Madžarsko morje

Po lanskoletnem vzoru, sva se tudi letos odločila, da prvi maj proslaviva ob jezeru. Letos sva se odpravila na Madžarsko na Blatno jezero oz. Balaton. Trodnevni izlet sva preživela v kraju Siofok.


Prikaži večji zemljevid

Pa pojdimo!




Pot so nama krajšala čudovita polja cvetočih oljnih repic.


Ko sva prispela, sva se nastanila v hotelu in se najprej odpravila na kosilo. Privoščila sva si lokalno hrano, in sicer slavni golaž ter teletino z njoki.



Po obilnem kosilu sva se odpravila še do jezera, ki je bilo polno labodov.


Naslednji dan sva se z rolerji odpravila v raziskovat mesto. Tudi za ta izlet sva naročila lepo vreme in k sreči naju je sonce poslušalo.


Najprej sva se ustavila na sejmu oldtimerjev.






Na stojnici na sejmu sva poskusila lokalno specialiteto langos - to je ocvrto testo, ki ga namažejo s kislo smetano in posujejo z naribanim sirom. Njami....


Po sejmu pa sva se odpravila v center mesta Siofok. V samem jedru mesta se nahaja 100 let star vodni stolp, na katerega so domačini zelo ponosni. V stolpu je tudi turistična točka. Siofok je namreč ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Blatnem jezeru v visoki sezoni.


Najbolj zanimiva zgradba v mestu je zagotovo luteranska cerkev.


Po nekajurnem rolanju sva bila že pošteno utrujena, zato sva odločila, da se vrneva k jezeru in ohladiva noge. Kljub zelo toplemu vremenu, je bila voda še vedno precej hladna. Ampak naju to ni ustavilo. Kdaj pa bova še imela priložnost stati do pasu v vodi skoraj en kilometer od obale?



Zvečer sva se udeležila zabave ob prazniku dela, ki je potekala na prostem ob jezeru. Uživala sva v glasbi in dobri hrani.



Tole pa je zelo okusna madžarska slaščica - kalacs. Pečejo ga na lesenem ročaju nad žerjavico. Ko je pečen, ga povaljajo v sladkorju ali kakavu, vanilijevem sladkorju, kokosu ali nama najljubšemu cimetu.



Lep pozdrav iz Siofoka,

Jerneja & Boris

No comments:

Post a Comment