Saturday, June 23, 2012

Še Gordon Ramsay bi obnemel

Ker oba rada razvajava najine brbončice z raznoliko kulinariko, sva se odločila, da obiščeva kuharski tečaj tajske kuhinje. Ponudba je velika, odločila pa sva se za Asia Scenic kuharsko šolo, ki jo priporoča tudi Lonely Planet - in nisva bila razočarana.



Prva lekcija je bila obisk vrta in spoznavanje začimb tajske kuhinje. Spoznali smo tajsko baziliko, limonino travo, spomladansko čebulo ter seksi feferone. Naučili smo se, da je pekoča hrana seksi, saj lahko povzroči preskakovanje isker med nasprotnima spoloma.









Sledil je obisk tržnice. Tam smo spoznali različne vrste riža, proces predelave kokosa, tajsko sadje, tofu, ribe... Seveda sta nas pot in učenje zelo dehidrirala.



Sedaj pa k stvari - kuharija. Odšli smo nazaj v kuharsko šolo in navdušeno začeli s kuhanjem. Naučili smo se, da se česen 'oklofuta' (slap) in ko smo se nehali smejati, smo lahko to tudi poskusili. Ko smo imeli pripravljene vse sestavine, smo pripravili čisto pravi tajski curry. Vsak je imel svojo kuharski postajo, kjer je kuhal in vsak si je skuhal 3 jedi, ki jih je nato tudi pojedel - curry, predjed in sladico.



Navdušeno smo vzeli svoje sestavine in odšli vsak na svojo kuharsko postajo. Tam smo spoznali še ribjo in ostrigino omako, ki sta nepogrešljiv del tajske kulinarike. Zdaj je šlo pa zares. Med ugotavljanjem, kako se uravnava ogenj na štedilniku, katero je pravo razmerje med ribjo in ostrigino omako za Kai Pad v mojem voku, je bil čas, da dodam v vok še piščanca. Kje pa je? Moj kuharski sosed si ga je 'sposodil' in skoraj zažgal svojo jed. Med iskanjem domnevno izginulega piščanca, sem pomotoma odložila plastenko z oljem na štedilnik. In jo stopila... Nakar sem morala (in moj sosed tudi) ponovno skuhati svojo jed.


Nato smo delali spomladanskem zavitke z nudelci, tofujem in zelenjavo. Ker jih imam zelo rada, sem se javila, da jih pripravim. Chef je bil zelo skeptičen zaradi prejšnjega spodrsljaja, vendar mislim, da sem se dobro odrezala. Sami pa presodite na spodnjih slikah.





Ok, skuhali smo vse, zdaj pa je bil čas, da svoje umetnine tudi pojemo, saj smo bili že pošteno lačni. Na mize smo dobili krožnik, na katerem je bil 'welcome snack - Meang Kum': list, v katerega se zavije limeta, čili, šalotka, ingver, arašidi in kokos. Njami!






Hrana je bila seveda odlična, doživetje popolno, chef pa zadovoljen, ker razen posode nismo nikogar zažgali.

Lep pozdrav iz Chian Mai-a,
Boris & Jerneja

No comments:

Post a Comment