Tuesday, June 19, 2012

Svilo-town oziroma China-prejke

Na torkov deževni dan sva si v dopoldanskem času ogledala kaj pravzaprav pomeni, če v trgovini kupite svileno obleko in na etiketi piše "Made in Thailand" ali "Made by Jim Thompson". Ja prav ste uganili, šla sva si ogledati hišo slavnega ameriškega podjetnika Jima Thompsona. Njemu je uspelo popeljati tajsko svilo v svet in iz nje narediti uspešno in prepoznavno podjetje za izdelavo svile. V njegovi hiši je prikazano kako so izdelovali svilo, proces od sviloprejk do svile.



Poleg tega je bila hiša Jima Thompsona v času njegovega življenja tudi zbirališče pomembnih gostov na Tajskem. Nudil jim je posebno zatočišče, saj je bila njegova hiša dvignjena približno 3 metre od tal. To pa zato, da v njo niso prišli zli duhovi. S svojim bogatim arhitekturnim znanjem je združil vzhodnjaško z zahodnjaško arhitekturo in jo zelo lepo umestil v prostor. Tako je njegova hiša še danes prepoznavna po svoji drugačnosti in hkrati ima še vedno tajski pridih.


Po ogledu načina življenja in bivanja Jima Thomspona ter njegovih uspehov s tajsko svilo, pa sva bila deležna še tajskega plesa.


Po opravljenem ogledu se je deževanje umirilo in sva se odpravila v kitajsko četrt, kjer sva si privoščila kitajske dobrote.


Sledil je sprehod skozi natrpane ulice. Sedaj pa razumeva, zakaj pravijo, da je neka stvar "kitajska roba". Tu na ulici sva bila priča popolnemu urejenemu kaosu. Em... urejeni kaos? Ja, vse ulice so bile en sam nakupovalni center, kjer bi spet lahko kupila... Bolje, da ne naštejeva, kaj vse se dobi tu... Vse se dobi, popolnoma vse. Sicer pa slike povejo več kot 1000 besed.








Po veliko prehojenih kilometrih in videnega vsega živega (no za vse nisva ravno 100% da je bilo še živo) sva si privoščila še zadnji (vsaj upava) kitajski obrok. Ne, ni bil kaj prida.


Jutri pa se odpraviva naprej oziroma bolje rečeno začneva potovanje po Tajski.

Lep pozdrav iz Bangkoka,
Boris & Jerneja

No comments:

Post a Comment