Thursday, June 21, 2012

Welcome to the Jungle

Zjutraj sva se bila primorana umiti z mrzlim tušem, saj tople vode ni bilo. Pred hostlom naju je čakal prevoz za celodnevni izlet po deževnem pragozdu. Spakirali smo hrano, jo naložili na pickup-a ter se odpravili proti nacionalnemu parku Khao Yai. Med potjo smo se ustavili in si s pomočjo daljnogledov ogledali ogromne tukane, ki so se prehranjevali visoko v krošnjah. Odrasel tajski tukano lahko meri čez krila tudi do 2 metra. Medtem ko smo si ogledovali tukane smo srečali še eno kačo, iz iste družine, kot smo ji bili priča včeraj.



Pot smo nadaljevali proti vhodu v nacionalni park. Medtem nam je vodič razložil, da imamo možnosti, da vidimo slone v naravi. Povedal nam je tudi, kako se moramo obnašati v pragozdu. Predvsem, da moramo biti kar se da tiho, da ne preplašimo vseh živali. In res, takoj po vhodu v park smo bili priča številnim plazilcem. V bližnjem grmu je počival zeleni udav, medtem ko se je blizu potoka hladil ogromen kuščar imenovan monitor lizard. Poleg njiju smo videli še nekaj manjših kuščarjev. Na noge smo si nataknili gamaše proti pijavkam in jo mahnili v gozd. Takoj, ko smo zavili iz poti, pa smo imeli veliko srečo ter našli škorpijona. Sicer ta ni bil smrtonosen, ampak bi lahko po njegovem piku imeli zelo resne težave.



Kar naenkrat nam je nad glavami začelo močno ropotati. Iz dreves okoli nas so začeli padati čudni plodovi. Zaslišali smo piskajoče cviljenje in po enem od gromozanskih dreves sta se začeli zelo hitro navzdol spoščati gigantske veverice. Bile sta dve, ki sta se lovili po drevesu in zato zganjali tak trušč in hrup. Ko sta se v krošnji drevesa končno umirile, smo jih uspeli pogledati in poslikati skozi daljnogled.


Tako velike veverice si sploh v najbolj nemogočih sanjah nisva znala prestavljati. S svojim zelo košatim repom je ta gigantska veverica merila več kot en meter. Pot smo nadaljevali po zelo blatni in težko prehodni poti. Ta pot nas je pripeljala do zelo lepega slapa z imenom Heo Suwat.


Žal nam ni uspelo najdi slonov. Po vsej verjetnosti bi morali biti v parku veliko bolj zgodaj zjutraj. Nič ne de, opravili smo se naprej. S prevoznim sredstvom smo se odpeljali do naslednje postaje, kjer smo imeli kosilo. Ob kosilu so nas spremljale opice, ki so beračile za hrano.



Kosilu pa je sledil ogled zelo visokega slapa z imenom Haew Narok visok preko 150 metrov. Vodič nam je zaupal, da naj bi nekoč čreda slonov prečkala zgornji del reke, a je bil tok reke premočan oziroma naj bi jih ujelo neurje ter odneslo po reki navzdol ravno čez ta velik slap. Koliko resnice je v tej zgodbi pa presodite sami.




Prehodili smo mnogo stopnic in prišli na plato, ki je bil po višini šele na sredini slapu.


Med vožnjo s pickup-om sva spoznala 3 francoze, 1 par in enega popotnika. Francoza, ki sta bila par, sta imela polno skledo smešnih zgodb. To pa predvsem zato, ker se je nanj "limalo vse slabo". Če je lahko šlo kaj narobe, je bil on deležen tega. Razlagal je, da sta nekaj časa nazaj potovala s punco in da se mu je v stegno zaredil nek črv, ki so ga morali potem odstanjevati. To sicer mogoče ne zveni smešno, iz njegovih ust pa je definitivno bilo. Edino na njega, izmed vseh nas, se je prisesala pijavka, ko smo hodili po pragozdu. Tekom vožnje je na njegovo  majico priletela neka ogromna žuželka. Punca mu je dejala, da ima na rami neko žival, nakar je začel kričati in mahati kot kakšno razvajeno mestno dekle.
Francoz, ki je potoval sam, pa je bil nogometaš. Ker v Franciji ni dobil ali bolje rečeno videl priložnosti, si je poiskal priložnost na Tajskem. Tu sedaj igra nogomet profesionalno in trenutno je na dopustu. Zelo zanimivo pri njemu je bilo to, da je imel dve Tajki za punci. Eno iz severa Tajske in eno iz juga. Nenehno sta ga klicali in zasliševali. S tem nam je zelo popestril trenutke, veliko smo se presmejali in zelo zabavali.

Lep pozdrav iz nacionalnega parka Khao Yai,
Boris & Jerneja

No comments:

Post a Comment