Monday, October 21, 2013

Pred odhodom domov še Heineken

Na zadnji dan najinega izleta sva se zbudila prijetno utrujena. Bil je čas, da pospraviva najino hišico v kampu in se odjaviva. Še zadnjič sva se odpravila v mesto. Ker sva imela večerni let za Berlin, sva se odločila, da dan kar najbolje izkoristiva. Nahrbtnike sva pustila na železniški postaji in odšla na še zadnji ogled.


Za zadnji dan sva si pustila ogled tovarne Heineken ali v turističnem žargonu "Heineken Experience".




Vrsta pred tovarno je bila kar dolga, vendar je tudi tukaj dobra organizacija poskrbela, da sva hitro prišla do vstopnic. Poleg vstopnic sva dobila še zapestnico, na kateri sta bila 2 žetona za brezplačno pivo in 1 žeton za promocijski spominček.


Namen "Heinken Experience" je prikazati razvoj podjetja in pripravo piva na kar se da zabaven način.

V prvi dvorani nas je pozdravil kratek filmček, ki je opisoval nastanek podjetja Heineken, okus piva ter razvoj embalaže, ki jo poznamo še danes. Največjo vlogo pri razvoju družinskega podjetja je imel karizmatični Alfred Heineken.


V naslednji dvorani smo izvedeli, da so glavne sestavine za pripravo pravega piva Heineken:

Voda
Hmelj
Ječmen
Prvovrstne kvasovke
Leta 1886 je dr. Elion v Amsterdamu odkril prvovrstne kvasovke ("A yeast"), sev, ki ga uporablja samo Heineken in to še danes. 


V nadaljevanju smo si ogledali sode, v katerih nastaja pivo Heineken.


Nato smo lahko še poskusili fazo mešanja ječmena in vode.



Sedaj je pivo že skoraj pripravljeno. Pot do naslednje postaje nas je vodila mimo boksov s konji. Heineken še danes uporablja konje za dostavo piva.


Sedaj smo bili že polni informacij o pripravi piva. Nastopil je čas, da preiskusimo, če povedano velja tudi v praksi. V naslednjem prostoru nas je pričakal točaj in nam razložil, kako se pravilno postreže Heineken pivo.


Testirali smo tudi značilno barvo in seveda okus.



Po pokušinji smo imeli še priložnost "postati pivo", kjer so nas v 4D kinu še enkrat peljali skozi celotno proizvodnjo piva. Na koncu je sledil še bolj komercialni del. Ogledali smo si reklame za pivo skozi celotno zgodovino, lahko smo si natisnili svojo etiketo za pivo ter si ogledali, kje največ oglašujejo.




Zelo zanimive so bile stene narejene iz praznih steklenic Heineken piva, ki so imele svetlobno animacijo.


Po ogledu tovarne nas je čakala še vožnja z ladjico po mestnih kanalih. Tako sva si lahko Amsterdam še zadnjič ogledala iz vodne perspektive.




Pot se je seveda zaključila pred trgovino Heineken. Poleg piva, majic in ostalih promocijskih izdelkov je trgovina polna igric - od virtualnega nogometa do PS3.






Za spomin pa smo dobili takle odpirač.


Prišel je čas, da zaključiva najin izlet in se odpraviva na letališče ter domov.

Lep pozdrav,

Jerneja & Boris

No comments:

Post a Comment